×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Existența lui Dumnezeu

Dovezi științifice ale existenței lui Dumnezeu  (1:45)

Vezi articolul: Există Dumnezeu?

Dr. Francis Collins, director al Institutului de cercetare Human Genome Project. Folosit cu permisiunea Veritas Forum (www.Veritas.org).

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF
 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
 Am o întrebare…
Facebook

Transcriere video:

Să presupunem că constanta gravitaţională ar fi doar un pic mai mică decât este în realitate.

Culmea este că, dacă ar fi doar de 1% din 1e+14 mai mică decât este acum, atunci după Big Bang, n-ar fi existat o forţă gravitaţională suficientă ca să dea naştere stelelor, galaxiilor, planetelor şi oamenilor. Ar fi existat un univers steril şi difuz, fără posibilitatea apariţiei vieţii.

Dacă, dimpotrivă, constanta gravitaţională ar fi un pic mai mare, atunci toate elementele s-ar reuni prea devreme, iar Big Bang ar fi urmat de Big Crunch. Nici aşa nu e prea bine, fiindcă am avea nevoie de timpul necesar apariţiei vieţii. Iar, în acest caz, n-ar exista acest timp.

Aşadar e o situaţie foarte interesantă. Această constantă, care ar fi putut avea aproape orice valoare pe care ne-am putea-o închipui, are din întâmplare exact valoarea – cu o marjă mică de eroare, e drept – care face viaţa posibilă.

Şi vorbim doar despre una dintre aproximativ 15 constante de acest gen. Dacă le modificăm cât de puţin, universul nu mai poate susţine nicio formă de viaţă. Şi nu mă refer la formele de viaţă recunoscute de noi, ci la orice formă complexă.

Acest lucru pare să fie o mare provocare pentru ateii inflexibili. Însă există o soluţie pentru a ieşi din dilemă. Daţi-mi voie să vă spun care este.

Practic, există două opţiuni. Mai întâi de toate, nu putem spune că e o simplă coincidenţă. Este extrem de puţin probabil să fie doar o coincidenţă. Aşadar fie există o serie infinită de universuri paralele pe care nu le putem măsura şi care au valori diferite ale acestor constante. Şi, desigur, noi trăim în singurul univers în care este posibilă viaţa. N-am mai discuta despre asta dacă n-am fi aici.

Fie ar trebui să spunem că au fost create intenţionat. Ei bine, care dintre aceste două opţiuni necesită mai multă credinţă?

 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
 Am o întrebare…
Facebook

SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook