×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Probleme de viață

Coronavirus (COVID-19) – Cum să faci față anxietății

Un mod practic de a face față anxietății cauzate de Coronavirus sau oricărei îngrijorări și cum să trăiești plin de pace…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

De Marilyn Adamson

Pentru mulți dintre noi Coronavirus (COVID – 19) a dus îngrijorarea din viața noastră la un nivel alarmant. Zilnic sunt adăugate țări noi pe lista celor infectate cu acest virus, iar lista persoanelor care mor din cauza virusului crește de asemenea.

Pe lângă aceasta, s-ar putea să ai o stare de anxietate din cauza altori factori. Zilnic ne confruntăm cu tot felul de situații care ne fac să ne simțim stresați.

Lista acestor factori poate să fie lungă: terorism, schimbări climatice, rasism, disfuncționalități ale guvernului, sărăcie, hărțuire sexuală, dezastre naturale, situația financiară, boli, instabilitatea de la locul de muncă, relații tensionate, dependențe, etc.

Este destul de dureros să scriem o astfel de listă.

Nu mai suntem conștienți doar de ceea ce ne afectează personal. Internetul ne-a făcut cetățeni globali. Acum suntem conștienți de fiecare problemă serioasă care apare în orice colț al lumii ... în fiecare zi ... în fiecare minut.

Toate sursele de informare hrănesc frica noastră, tendința umană fiind aceea de a da o atenție exagerată știrilor alarmante.

Cu toate acestea, majoritatea cauzelor care produc anxietate în noi sunt foarte personale. Au de a face cu ceea ce se întâmplă în viața noastră.

Anxietatea este acel sentiment că te scufunzi și că nu ai control asupra circumstanțelor din viața ta. Ne simțim în pericol, fără putere. Experimentăm un sentiment de frică, că ceva ni se întâmplă din care nu putem scăpa și că nu putem face nimic să schimbăm împrejurările în care ne aflăm.

În astfel de momente este posibil să experimentez pace? Da.

Pace în mijlocul incertitudinii cauzate de Coronavirus

Acest articol îți oferă modalități reale și de încredere pentru a experimenta pacea în mijlocul situației de criză cauzate de Coronavirus sau din cauza altor circumstanțe îngrijorătoare.

Pentru început aș vrea să vorbesc pe scurt despre medicație. Dacă într-un mod frecvent ai probleme cu anxietatea, dacă anxietatea ta este ca o spirală care te trage în jos spre depresie și gânduri distructive, te rog consultă și apelează la ajutorul unui doctor. Ai putea să suferi de un dezechilibru chimic care necesită tratament medicamentos. Câteodată în creierul nostru se creează tipare sau căi care au nevoie de asistență medicală care să ne ajute în formarea de noi modele de gândire.

Așa cum diabeticii au nevoie de insulină, sunt medicamente care ne ajută să vedem îngrijorările într-un mod mai obiectiv, mai calm. Medicamentele au adus o îmbunătățire semnificativă în viața multor persoane care suferă de anxietate.

Posibilitatea de a aborda situațiile anxioase cu calm și mai rațional este doar parte din soluție. Ajută, dar pe termen lung nu produce acea pace reală pe care ne-o dorim în viața noastră. Este la fel ca și cu o persoană care are piciorul rupt și nu îl mai folosește la mers. Ajută, dar și așa piciorul încă este rupt.

Veștile că acest virus este sub control ne pot ajuta, dar sunt multe alte cauze în viața noastră care potențial pot cauza anxietate. Viața însăși poate fi o provocare.

Ceea ce ne dorim cu adevărat este o pace interioară care rezistă, persistă, care permite minții și inimii să se odihnească în ciuda situațiilor dificile prin care trecem.

O abordare pe care te poți baza în situații alarmante

În trecut am fost ateu și pentru ani de zile am căutat o filozofie pe care să mă bazez zilnic. Am vrut una care să mă ghideze prin toate situațiile din viață și de la muncă. I-am studiat pe Sartre, Plato, Socrate, Dostoievski, Nice, Hume și pe mulți alții.

Concluzia la care am ajuns a fost aceea că filozofia nu este suficientă. Ea a lăsat o grămadă de probleme fără rezolvare pe umerii mei.

Câțiva oameni mi-au sugerat: “Privește circumstanțele diferit. Spune-ți că lucrurile nu sunt așa de rele”. Este foarte greu să privești la Coronavirus (COVID – 19) în mod diferit când mii de oameni sunt diagnosticați și numărul celor care mor din cauza lui este în creștere. În căutarea mea după pacea autentică în ciuda circumstanțelor, religia de asemenea a părut goală și fără răspuns. M-am uitat la ritualuri, meditație, doctrină, însă toate îmi păreau că sunt doar proptele externe. Ca jocurile de memorie care încearcă să te distragă de la problemele reale. Gândirea pozitivă, fără substanță, e un fel de placebo, în cel mai bun caz.

Știam că viața este plină de dificultăți, de aceea doream să cunosc o abordare pe care să mă bazez în orice circumstanță în care viața m-ar duce.

Mulți oameni speră ca știința să găsească un tratament și o cale de prevenție pentru Coronavirus. Pe de altă parte știm că pe măsură ce virușii sunt tratați și pleacă de la noi, de asemenea este posibil ca ei să rămână , în forme mutante, pentru mulți ani. Știința nu este atotcunăscătoare și atotputernică.

În timp ce căutam o sursă de pace durabilă, am devenit prieten cu cineva a cărui viață o admiram. Ea vorbea destul de des despre Dumnezeu și asta m-a făcut să mă gândesc dacă de fapt Dumnezeu există.

Posibilitatea existenței lui Dumnezeu m-a făcut să trec printr-un proces lung de întrebări, cercetări îndelungate și rezistență puternică față de multe argumente pro credință. Ultimul lucru pe care îl doream era acela de a crede în ceva care nu era real.

Știința arată spre o soluție

sDupă un an și jumătate de cercetare serioasă, evidențele pentru existența lui Dumnezeu erau prea multe pentru a le mai ignora. Știința a fost aceea care m-a condus la a recunoaște existența lui Dumnezeu. Poziția perfectă a Pământului față de Soare, proprietățile complexe ale apei, structura trupului uman, etc.

Pentru a explica apariția vieții pe pământ ai nevoie de o mulțime de dovezi științifice care fac ca explicația “din întâmplare” să nu aibă sens. Ajungând la concluzia că Dumnezeu există, I-am cerut să facă parte din viața mea și am început să Îl cunosc și să realizez că și El mă cunoaște. Am început acest gen de relație unică și personală cu Acel care mă cunoaște pe deplin.

După aceea am ajuns să realizez cu adevărat că “Dumnezeu este adăpostul și sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi”, exact așa cum este scris în Biblie.1

Pace în mijlocul fricii

Cunoșterea faptului că Dumnezeu există și că îi pasă de noi are un impact profund asupra abilității noastre de a avea pace în orice situație. Lăsați-mă să vă explic.

Imaginați-vă un băiețel de 8 ani care este hărțuit de un alt băiat. Prânzul îi este luat în fiecare zi, este agresat fizic, umilit și batjocorit public. El încearcă să vorbească cu agresorul lui fără succes. Încearcă să evite agresorul dar și acest lucru nu merge, vorbește cu învățătoarea dar nici acest lucru nu îmbunătățește situația.

Într-o zi un elev mai mare decât el (mult mai mare decat agresorul de asemenea) plin de compasiune intervine și îi spune agresorului că de azi înainte comportamentul lui trebuie să înceteze și că el o să fie acolo în permanență ca să îl apere pe cel agresat. Copilul agresat găsește în sfârșit pacea. Cel care l-a agresat nu a dispărut dar copilul de 8 ani se poate relaxa pentru că cineva mai mare decât el o să aibă grijă de el.

Nouă ni se oferă același fel de ajutor în viață. Dumnezeu este mai mare decât orice problemă cu care ne confruntăm, inclusiv mai mare decât epidemia cu viruși. El ne-a creat și este dispus și chiar dorește mult să aibă grijă de noi.

Pace în mijlocul situației create de acest virus

În mijlocul unei vieți sub presiune Isus ne spune cu sensibilitate: “Veniți la mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă”2.

Acesta este Dumnezeul care a creat acest univers, toate galaxiile, planetele, miliarde de specii de plante și animale, un ecosistem sofisticat și chiar viața umană. “Nimic nu este prea dificil pentru EL”3. El ne invită să venim la El pentru ajutor.

Isus îl descrie în mod repetat pe Dumnezeu ca fiind “Tatăl” nostru ceresc care ne iubește.

Un tată bun va proteja, învăța, iubi, purta de grijă, sacrifica pentru copiii lui. El va dori să își asigure într-un mod continuu copiii de dragostea lui.

Dacă ai crescut fără părinți sau cu un tată care nu te-a iubit în acest fel, atunci poate că apelativul “Tată” nu îți spune nimic. De fapt pentru câțiva dintre noi, starea de anxietate a început datorită părinților sau datorită condițiilor în care am crescut și care au dus pe tremen lung la un sentiment de nesiguranță și frică. Poate unii dintre voi au experimentat abuz fizic sau verbal, au fost neglijați sau abandonați.

Expereințe ca acestea pot să pervertească imaginea noastră despre lume, despre noi sau cei din jurul nostru. Însă o relație cu Dumnezeu ne dă posibilitatea de a începe o viață nouă. Isus numește acest lucru ca fiind o naștere din nou. Viața este diferită, nouă atunci când începi o relație cu Dumnezeu.

Una din cele mai mari temeri ale noastre legate de Coronavirus (COVID – 19) este aceea de a trece singuri prin această situație, sau de a nu avea puterea fizică și emoțională să facem față situației pentru noi și pentru cei dragi. Acest lucru este adevărat despre orice circumstanță care ne sperie. “Voi putea să fac față?”

Putere în timp ce ne confruntăm cu provocări

Dumnezeu, cel care te-a creat, cunoaște totul despre tine. Trecutul tău, evenimentele prin care ai trecut, realizările, visele pe care le ai cu privire la viața ta (sau lipsa lor), durerea ta, viitorul, relațiile pe care le ai, absolut totul. Isus spune că el cunoaște fiecare detaliu nesemnificativ sau mic din viața ta: “Și chiar perii din cap, toți vă sunt numărați”4.

“Doamne, Tu mă cercetezi de aproape și mă cunoști, știi când stau jos și când mă scol, și de departe îmi pătrunzi gândul. Știi când umblu și când mă culc și cunoști toate căile mele. Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă și Tu Doamne îl și cunoști în totul”5.

El cunoaște totul despre tine. Cea mai sigură relație pe care o putem avea în această lume este cea cu Dumnezeu, care ne iubește.

Călăuză în întuneric

Dumnezeu nu a intenționat niciodată să trecem singuri prin această viață. Dumnezeu vrea să ne conducă printr-o altfel de viață sub îndrumarea Lui. Nu trebuie să continuăm să ne împiedicăm în întuneric, în nesiguranță.

Isus a spus: “Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”6.

El ne invită să: “Aruncam asupra Lui toate îngrijorările noastre, căci El însuși îngrijește de noi”7. Orice problemă întâmpinăm, inclusiv amenințarea cu virus, nu trebuie să facem față situației singuri. Putem să îi cerem Lui ceea ce avem nevoie și în înțelepciunea și dragostea Lui El va decide să ne fie alături, exact ca un Tată iubitor. Asta nu înseamnă că situațiile dificile vor lipsi din viața noastră. Un tată iubitor nu privează copiii lui de eșecuri, dezamăgiri sau lupte, dar în toate aceste situații El va avea grijă de noi.

L-am văzut pe Dumnezeu răspunzând la rugăciuni în nemumărate ocazii, mai multe decât pot să număr sau să-mi amintesc. De asemenea sunt lucruri pe care le-am cerut lui Dumnezeu și pe care încă nu le-am primit. Dar știu că El are o privire de ansamblu asupra vieții mele și la timpul potrivit El mă asigură că: “… face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu …”8.

Când am avut nevoie de direcție în viața mea pentru decizii importante, Dumnezeu m-a ajutat ... într-un mod clar.

Când am fost descurajat sau frustrat într-o situație, El mi-a vorbit cu blândețe, a corectat perspectiva mea, lăsându-mă să văd perspectiva Lui în timp ce citeam Biblia. Ghidarea lui a condus pașii mei pe un teren solid și a adus pace în sufletul meu.

Am văzut dragostea lui Dumnezeu care m-a eliberat de nesiguranța mea și care mi-a dat mai multă empatie față de oamenii pentru care într-un mod natural nu aveam.

Asta înseamnă de fapt să fii într-o relație cu Dumnezeu și oferta este valabilă pentru oricine. Biblia îl descrie pe Dumnezeu ca pe un consilier minunat, tată etern, prinț al păcii, Dumnezeu atotputernic. Și cu adevărat El este așa.

Eliberat de la moarte (Eliberat de sentință)

În același timp aș vrea să spun din nou, faptul că ești într-o relație cu Dumnezeu nu înseamnă că evităm problemele vieții.

A fost un moment în viața mea când am trecut printr-o situație în care nu am putut face nimic. Când eram însărcinată în 4 luni, mi s-a spus că sunt ceva probleme cu sarcina. Îl cunoșteam pe Dumnezeu destul de bine ca să știu că mă pot încrede în El și în această situație, indiferent de care ar fi fost finalul. Copilul s-a născut mort.

Pentru că am putut să mă încred în Dumnezeu de la început în această situație, cu toate că am trecut prin cea mai mare tristețe din viața mea, nu m-am luptat cu amărăciunea, mânia sau anxietatea.

Cu toate acestea a fost o emoție care mi-a atras atenția și m-a surprins. După pierderea copilului am început să îmi fie frică că aș putea să îmi pierd și soțul. I-am cerut lui Dumnezeu să îmi clarifice această frică și să mă ajute să știu cum să am o abordare corectă a situației.

Răspunsul din partea lui Dumnezeu a venit curând atunci când El m-a îndrumat să citesc următorul pasaj din Psalmi:

“Pentru că zici, Domnul este locul meu de adăpost și faci din Cel Prea Înalt turnul tău de scăpare, de aceea nici o nenorocire nu te va ajunge, nici o urgie nu se va apropia de cortul tău”9.

Am știut că Dumnezeu nu mi-a promis că nimeni niciodată nu va muri. Aceasta nu este promisiunea lui Dumnezeu. Dar, cu Dumnezeu ca refugiu al meu, cel în care mă încred, chiar dacă ar fi ca soțul meu să moară, Dumnezeu nu va îngădui ca acest lucru să fie „nenorocire” în viața mea. Dumnezeu nu va lăsa ca acest lucru să mă doboare sau să mă distrugă.

“Nici o nenorocire nu te va ajunge”. Dacă ne încredem în Dumnezeu, putem să trecem prin situații dificile altfel ... cu pace.

Nici o problemă nu este prea mare, inclusiv Coronavirusul.

Isus a spus: “În lume veți avea probleme, dar îndrăzniți căci eu am biruit lumea”10.

De aceea ni se spune: “Domnul este aproape. Nu vă îngrijorați de nimic; ci orice lucru prin rugăciune .. aduceți-l la cunoștința lui Dumnezeu. Și pacea lui Dumnezeu care întrece orice pricepere vă va păzi inimile și gândurile în Isus Cristos”11.

Este acest lucru doar o dorință a noastră? Nu. Nu uita de capacitatea și puterea lui Dumnezeu de a face toate aceste lucruri.

Pământul pe care locuim acum se învârte cu aproape 1 600 km pe oră. Cu toate acestea ne simțim calmi, ne bucurăm de răsărit și apus, toate acestea create exact de această mișcare de rotație.

De asemenea, pământul de învârtește în jurul soarelui cu o viteză de 107200 km pe oră. Chiar și la această viteză pământul menține o distanță perfectă față de soare, nici prea departe, nici prea aproape.

În același fel în care Dumnezeu este conștient de miliardele de galaxii, El este conștient de fiecare detaliu, mic sau mare din viața noastră. Și El ne iubește!

Cineva căruia îi pasă

El ne iubește, nu pentru că tu sau eu merităm, ci pentru că este în natura Lui să iubească și să aibă grijă de aceia care se încred în El.

Dumnezeu spune: “Nu te teme căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îți vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare”12.

“Nu știi? N-ai auzit? Dumnezeul cel veșnic, Domnul a făcut marginile pământului. El nu obosește, nici nu ostenește; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. El dă tărie celui obosit și mărește puterea celui ce cade în leșin.”

“Flăcăii obosesc și ostenesc, chiar tinerii se clatină; dar cei ce se încred în Domnul își înoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă și nu obosesc, umblă și nu ostenesc”13.

Isus a spus: “Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte”14. El este mai mare decât orice problemă întâmpinăm.

Eliberarea de anxietate creată de Coronavirus (COVID – 19) sau orice altă situație serioasă înseamnă să îl cunoști pe Dumnezeu ca un Dumnezeu care are puteri depline, îi pasă de tine și va acționa spre binele tău. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu în acest fel trebuie în primul rând să începi o relație cu El.

Dacă dorești să începi o relație personală cu Dumnezeu și vrei să cunoști dragostea Lui pentru tine, acest articol explică cum poti să faci acest lucru: Cunoașterea personală a lui Dumnezeu.

 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
 Am o întrebare…
Facebook

(1) Psalmul 46:1 (2) Matei 11:28 (3) Ieremia 32:17 (4) Luca 12:7 (5) Psalmii 139:1-4 (6) Ioan 8:12 (7) 1 Petru 5:7 (8) Romani 8:28 (9) Psalmul 91:9,10 (10) Ioan 16:33 (11) Filipeni 4:4-7 (12) Isaia 41:10 (13) Isaia 40:28-31 (14) Ioan 14:27


SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook