Întrebare: „A fost Iisus căsătorit?”

Răspunsul nostru: Codul lui da Vinci susţine că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena, dar nu există nicio dovadă istorică pentru a susţine această afirmaţie. Dan Brown a împrumutat acest concept dintr-un alt roman de ficţiune, intitulat Holy Blood, Holy Grail, publicat în anii 1980. Cu siguranţă, acest subiect oferă dramă şi spectacol. Totuşi, nici Evangheliile şi nici celelalte scrieri din Noul Testament, care sunt sursele noastre istorice cele mai credibile, nu pomenesc despre aşa ceva.

Trei dintre Evangheliile Noului Testament au fost scrise după 20-40 de ani de la moartea lui Iisus, iar Evanghelia după Ioan a fost scrisă la 20 de ani după aceea. Scrisorile lui Pavel din Noul Testament au fost scrise într-o perioadă de până la 36 de ani de la moartea lui Iisus, Pavel fiind un contemporan al lui Iisus. Niciunul dintre aceste documente nu menţionează că Iisus ar fi fost căsătorit.

Chiar şi acele scrieri, care au apărut după unul sau două secole de la moartea lui Iisus şi pe care Codul lui Da Vinci le numeşte „celelalte evanghelii”, nu amintesc că Iisus a fost căsătorit. Ele folosesc nume ale contemporanilor lui Iisus, cu toate că nu au fost scrise de către aceştia. Nu Petru a scris aşa-numita Evanghelia lui Petru, nici Iuda nu a scris Evanghelia lui Iuda şi nici Toma nu a scris Evanghelia lui Toma.

Codul lui Da Vinci menţionează Evanghelia lui Filip, o altă scriere gnostică datată undeva între anii 180-250 d.Cr. sau poate chiar mai târziu. Făcând referire la acest text, filmul susţine că termenul aramaic de „însoţitor” ar putea însemna „soţie” atunci când descrie relaţia dintre Iisus şi Maria Magdalena. Cu toate acestea, Evanghelia lui Filip nu a fost scrisă în limba aramaică, ci în limba coptă, iar atunci când vorbeşte despre Maria Magdalena, ea foloseşte termenul grecesc „koinonos”, care întotdeauna desemnează un prieten sau un asociat şi nicidecum o soţie.

Prin urmare, întregul subiect este bun numai pentru industria cinematografică, furnizând intrigi şi evenimente dramatice care compun povestea. Dar nu există nicio dovadă istorică pentru a-l susţine.

Cum să începi o relaţie cu Dumnezeu

Am o întrebare...