Câteva indicii care arată că în spatele universului stă un plan raţional

De Andy Wineman

Chiar există Dumnezeu? Aceasta este marea problemă. Dacă nu există Dumnezeu, poţi juca după ce reguli vrei tu. Dar dacă Dumnezeu există, atunci situaţia se schimbă radical. Este interesant de notat faptul că majoritatea oamenilor cred că există un Dumnezeu. George Barna, care îşi câştigă existenţa punându-le oamenilor întrebări de acest gen, a descoperit că, din patru adulţi, trei cred că există un Dumnezeu. Întreabă-ţi şi tu prietenii şi află singur dacă acest lucru este adevărat. Bineînţeles că realitatea existenţei lui Dumnezeu nu poate fi stabilită printr-un vot majoritar.

Cum putem şti dacă Dumnezeu există cu adevărat? Nu ar fi drăguţ dacă am putea lua telefonul să Îl sunăm? Sau să Îl vizităm acasă numai pentru a-I vedea maşina parcată lângă drum? Din fericire, există modalităţi mai bune de a analiza această întrebare. Gândeşte-te la următoarea perspectivă: din moment ce Dumnezeu este infinit, iar noi suntem finiţi, dacă Dumnezeu ar vrea să Se facă cunoscut, ar trebui să Îşi facă simţită prezenţa într-un mod clar. Prin urmare, există anumite indicii care ne arată că Dumnezeu este real? Winfried Corduan a spus aşa: „…uitându-ne la lumea aceasta, putem vedea dacă ea este construită într-un asemenea mod încât ar fi înţelept să credem că trebuie să existe un Dumnezeu”. La fel cum un vânător urmăreşte un animal pe care încă nu l-a văzut – luându-se după urme de labe, grămăjoare de blană, ramuri rupte – tot aşa şi noi căutăm amprentele lui Dumnezeu în lumea fizică.

În ultimele câteva secole, au fost sugerate mai multe indicii (linii de gândire). Haideţi să analizăm pe scurt trei dintre acestea. Mai întâi acela că lumea funcţionează conform legii universale a cauzei şi a efectului. Acest lucru înseamnă că orice efect vizibil trebuie să fi avut un „impuls” iniţial din partea unui agent sau a unei cauze. Orice „lucru” (un termen cât se poate de ştiinţific) pe care noi îl observăm depinde de alte „lucruri” pentru a exista. Spre exemplu, copiii sunt dependenţi de părinţi, iar pământul este dependent de soare. Întorcându-ne la primul eveniment, am putea întreba, cine a fost cauza? Aici apare ideea că trebuie să existe o fiinţă care nu este „cauzată”. Filosofilor le place să o numească fiinţă necesară. Ar putea fi această fiinţă Dumnezeu?

Un al doilea indiciu de care trebuie să ţinem seama este ceea ce oamenii de ştiinţă de astăzi numesc semnele unui plan raţional. Se sugerează aici că universul demonstrează scop, plan şi intenţie. Aceasta nu este o idee nouă. William Paley a spus că dacă te-ai plimba pe un câmp şi ai găsi pe jos un ceas, ai ştii că este un obiect care are un scop şi care nu a crescut pur şi simplu în pădure ca plantele şi copacii. O concluzie raţională ar fi aceea că cineva a confecţionat acel ceas în mod intenţionat. Universul este infinit mai complex decât un ceas şi acest lucru dovedeşte cu atât mai mult că, în spatele lui, trebuie să existe un proiectant raţional.

Un al treilea indiciu are de-a face cu fundamentul moral al universului. C. S. Lewis s-a referit la acest lucru ca fiind „legea naturii umane”. Aceasta nu vrea să spună că oamenii de pretutindeni sunt de acord în privinţa tuturor valorilor morale, ci că fiecare tinde să trăiască ghidându-se după anumite principii morale comune. Spre exemplu, oamenii şi culturile au idei diferite cu privire la când este potrivit să iei viaţa cuiva, dar nimeni (acest lucru ar fi considerat înţelept) nu ar susţine că este potrivită crima cu sânge rece, fără niciun motiv. Se pare că umanitatea a fost creată în mod intenţionat cu o busolă morală interioară.

Toate aceste trei indicii fac apel la bunul nostru simţ şi se potrivesc observaţiilor care pot fi făcute despre lume. Unii pot să nu fie pe deplin convinşi de acest raţionament, dar se pare că este mai înţelept să crezi că Dumnezeu există decât să crezi că El nu există. Dacă acest lucru este adevărat, atunci poate că mai sunt şi alte lucruri care pot fi cunoscute despre Dumnezeu. De ce n-ai încerca să apuci urma şi să vezi unde te conduce?

Cum să începi o relaţie cu Dumnezeu

Am o întrebare...