Ce este greşit cu această lume? De ce nu putem avea o lume nouă – o viaţă bună – fără suferinţă?

Ce-ai zice dacă cineva ţi-ar spune: „Nu cred în existenţa unor regizori buni, pentru că toate filmele pe care le văd sunt proaste”? Acesta este un argument oarecum logic, nu-i aşa?

Argumentul implică faptul că e posibil să existe filme bune. De aceea, argumentul sună cam aşa: „Din moment ce eu cred că e posibil să existe filme bune şi din moment ce toate filmele pe care le văd sunt proaste, nu cred că există regizori buni”.

Acesta este tipul de argument folosit adesea pentru a nega existenţa lui Dumnezeu. Unii oameni spun: „Nu cred în Dumnezeu, pentru că lumea aceasta este atât de rea”. Fie că îşi dau seama sau nu, implicaţia cuvintelor lor este că o lume bună este posibilă.

O lume cu totul nouă

Deci, cum putem ajunge la acea lume bună? Cu ajutorul evoluţiei? După modelul evoluţiei, noi ar trebui să devenim mai buni. Poate că, dacă evoluăm suficient de mult, vom ajunge în cele din urmă să avem un film bun. Dar dacă lucurile se îmbunătăţesc, de ce avem mai multe războaie, mai multe crime, mai multă nedreptate, mai multe divorţuri, mai multe abuzuri? Într-un fel, filmul nostru pare că devine mai rău, nu mai bun.

Poate că acesta este adevărul pe care nu vrem să-l acceptăm. Nu putem crea o lume bună, pentru că suntem regizori slabi. Suntem fiinţe pătate, păcătoase. Inteligenţa şi tehnologia avansată nu rezolvă problema crimei, a lăcomiei şi a înşelăciunii. Problema este inima omului, indiferent cât de mult „evoluăm”. Suntem egocentrici şi promotori de sine – lucru pe care evoluţia (supravieţuirea celui mai tare) îl încurajează.

Ce este greşit cu această lume

Prima întrebare pe care trebuie să o punem este: este plăcută această lume lui Dumnezeu? Biblia ne spune că „tot ce este în lume, pofta cărnii, pofta ochilor şi lăudăroşenia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume” (1 Ioan 2:16). Lumea funcţionează pe baza poftei cărnii („Am nevoie de acest lucru”), a poftei ochilor („Îmi doresc acest lucru”) şi a lăudăroşeniei vieţii („Merit acest lucru”). Nu cumva sunt aceste trei atitudini cauza celor mai multe probleme din lumea noastră? Şi nu cumva aceste lucruri nu sunt plăcute lui Dumnezeu?

A doua întrebare pe care trebuie să o punem este: este Dumnezeu Cel care conduce în întregime spectacolul? Biblia răspunde şi da şi nu. Dumnezeu este suveran, dar ne oferă şi libertatea de a alege. El nu face pe poliţaiul cu noi pentru fiecare gând sau faptă. Această libertate de alegere poate determina ca filmul să fie unul prost. Adaugă la aceasta şi faptul că, în timp ce Dumnezeu este „Rege pe tot pământul” (Psalmul 47:7), Biblia îl numeşte pe diavol „stăpânitorul acestei lumi” (John 12:31, 14:30, 16:11; 1John 5:19). Deci observăm că, în timp ce Dumnezeu este suveran, El le lasă oamenilor voinţă liberă.

A treia întrebare pe care trebuie să o punem este: este această lume împărăţia lui Dumnezeu? Biblia răspunde nu. Iisus a spus: „Împărăţia Mea nu este din această lume” (Ioan 18:36). În acest moment, împărăţia lui Dumnezeu este invizibilă şi spirituală. Cu toate că este Rege peste toţi dintre noi, nu toţi I-am permis lui Dumnezeu să fie Rege în inimile şi în vieţile noastre. Cei care I-au permis acest lucru fac parte din împărăţia Sa invizibilă (deşi ei trăiesc în lume, care nu este împărăţia Sa).

O lume cu totul nouă – fără suferinţă

Deci filmul regizat de Dumnezeu nu a fost încă arătat. Dar va veni o zi în care „Împărăţia lumii a ajuns a Domnului nostru şi a Cristosului Său” (Apocalipsa 11:15). În acea zi, vom vedea un film mult mai frumos, deoarece un regizor mult mai bun va conduce spectacolul. Dumnezeu are planuri pentru o lume mai bună, care nu va arăta deloc ca aceasta. El este un regizor bun. Iată avanpremiera:

„Iată, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii. El va locui cu ei şi ei vor fi poporul Lui, iar Dumnezeu Însuşi va fi cu ei şi va fi Dumnezeul lor. Dumnezeu va şterge orice lacrimă din ochii lor; moartea nu va mai exista; nu va mai fi nici durere, nici plâns, pentru că lucrurile dintâi au trecut” (Apocalipsa 21:3-4).

Dumnezeu are un plan mai bun pentru un film mai bun şi doreşte ca tu să fii în el. Pentru a descoperi cum poţi să-L cunoşti pe Dumnezeu, citeşte articolul Cum să-L cunosc pe Dumnezeu în mod personal.

Cum să începi o relaţie cu Dumnezeu

Am o întrebare...