×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Probleme de viață

Probleme cu alcoolul

Potolirea adevăratei noastre sete: Cum pot deveni băuturile alcoolice un substitut pentru relaţiile apropiate şi satisfăcătoare cu ceilalţi

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

De Judy Clark

Într-o vară în Colorado, o prietenă şi cu mine am întâlnit câţiva fugari din New Mexico. Au abandonat liceul şi mergeau din loc în loc dansând pentru bani. La prima vedere, puteai crede că îşi risipeau viaţa. Dar, după ce am petrecut cam două ore împreună cu Gabriel, Sean, Matt şi Peter, mi-am dat seama că ei trăiau ceva după care tânjesc cei mai mulţi.

Aceşti băieţi aveau foarte puţini bani, nu aveau un adăpost, hainele le erau murdare şi rupte şi abia dacă aveau suficientă mâncare pentru a supravieţui. Prietena mea şi cu mine i-am chemat să le dăm ceva de mâncare. Ne-am aşezat într-un restaurant şi ne uitam la cei patru băieţi cum înghiţeau pe nerăsuflate hamburgeri şi shake-uri; apoi am ascultat povestea lor. Mi-am dat seama că formau o comunitate.

Relaţii sănătoase şi autentice: ceva după care tânjim toţi

Ei aveau grijă unul de celălalt. Dacă unul primea ceva, împărţea cu ceilalţi. Unul a mâncat doar jumătate din porţia sa, pentru că dorea să împartă restul cu un altul care nu era prezent cu noi. Vorbeau despre modul în care se apără unul pe celălalt. Îşi erau părinţi unul altuia. Se iubeau foarte mult. Vorbeau că le este teamă, că le este dor de mamele lor, că se simt abandonaţi, că le este foame. Trăiau într-un mod în care nu aş alege niciodată să trăiesc – dar aveau ceva ce nu au mulţi oameni curaţi, educaţi, „acceptabili”.

Se aveau unul pe celălalt. Aveau relaţii adevărate. Aveau o legătură strânsă unul cu altul.

Asta este ceea ce ne dorim toţi. Dorim o viaţă adevărată. Nu vrem să fim ca hamsterul care aleargă prin labirint şi se roteşte pe roată toată ziua – singur şi fără nicio ţintă. Noi vrem să avem relaţii. Vrem să fim în legătură cu cineva. Vrem să fim parte a unei comunităţi în care se are grijă unii de alţii.

Prietena mea Rebecca a absolvit recent Universitatea Vanderbilt. Gândindu-se că va intra acum în „lumea reală”, mi-a spus: „Ce mi-aş dori să fiu amiş” (amiş este o comunitate religioasă din America, n.tr.). Afirmaţia ei nu avea nimic de a face cu religia, dar avea de a face în totalitate cu comunitatea. Cei din comunitatea amiş au vecini şi familii. Se ajută unii pe alţii să-şi construiască adăposturi. Vin în ajutorul celui care este în pericol. Viaţa este simplă şi lentă şi poţi face faţă oricărei situaţii dificile, pentru că ştii că nu eşti singur. Sună frumos, nu-i aşa?

Cred că noi tânjim după relaţii durabile, pline de încredere şi plăcute. Mulţi dintre noi au crescut în familii în care tatăl stătea la birou peste program pentru a obţine o nouă promovare ca să poată cumpăra un Rolex sau un Beemer. Mamele aveau diplome de facultate şi, pentru că familiile îşi doreau un venit mai mare, lucrau şi ele. Părinţii noştri au locuit în aceeaşi casă şi cam atât. Relaţiile au început să se destrame, iar rata divorţului a crescut foarte mult.

Alcoolul: un substitut răspândit pentru relaţii sănătoase

Fie că este vorba de reluări ale filmului Party of Five, Friends, Seinfeld, Mad About You sau Cheers, ne place să ne uităm la oamenii care par să fie într-o legătură strânsă. Şi ne dorim şi noi aceasta cu disperare. Ne dorim şi avem nevoie de relaţii sănătoase, dar foarte deschis ele sunt dureroase şi riscante.

Deci, ce facem? Cine mă poate ajuta să mă simt bine? La cine pot să apelez? Cine mă poate ajuta să scap de o lume lipsită de relaţii profunde – chiar şi numai pentru o perioadă scurtă de timp?

Dacă eşti ca mulţi studenţi, te lipeşti de o sticlă de bere sau mângâi un pahar de whisky. Băutura alcoolică te face să te simţi bine şi relaxat. Este accesibilă şi întotdeauna acolo atunci când ai nevoie de ea. Nu-i pasă de cum arăţi. Te face să te simţi amuzant, atractiv şi acceptabil. Şi reduce disconfortul care se găseşte uneori în relaţionarea cu ceilalţi.

Acest lucru funcţionează până la un punct, apoi te trezeşti. E vorba numai de o noapte.

S-ar putea să nu ţi se pară surprinzător că noi căutăm dragostea în locurile greşite. Autorul şi psihologul Dr. Henry Cloud scrie: „Noi toţi avem nevoie de dragoste în primii ani din viaţă. Dacă nu primim această dragoste, vom tânji după ea tot restul vieţii noastre. Această foame după dragoste este atât de puternică, încât, atunci când nu o găsim în relaţii cu alţi oameni, o căutăm în altă parte, precum în mâncare, muncă, sex, cheltuirea banilor… bând prea mult sau muncind prea mult”1.

Shelly, o studentă de la Universitatea din Alabama, spunea: „Pot să petrec fiecare noapte în baruri cu prietenii mei atunci când suntem beţi, dar atunci când îi văd la campus a doua zi, nu avem ce ne spune unul altuia”. Shelly are relaţii, dar le descrie ca fiind în cel mai bun caz superficiale. Adevărata ei nevoie de a fi în legătură strânsă cu ceilalţi nu este îmlpinită.

Pe de altă parte, Ben iese la băut cu prietenii săi, iar alcoolul îi face să-şi dea drumul la gură şi să vorbească despre ceea ce contează pentru ei cu adevărat. Prietenia lor pare mai profundă, dar Ben spune: „Trebuie să învăţ să fiu autentic şi fără suportul alcoolului”.

Setea noastră reală este după relaţii sănătoase

Dr. Cloud continuă să afirme: „Oamenii sunt de obicei dependenţi de o substanţă specifică, precum alcoolul, cocaina, amfetamina, de muncă, de jocuri de noroc, de relaţii distructive, de religiozitate, realizări sau materialism. Totuşi acestea nu aduc niciodată satisfacţie, întrucât nu se ocupă de adevărata problemă. Noi nu avem efectiv nevoie de alcool, droguri sau sex. Putem trăi foarte bine fără aceste lucruri. Dar avem realmente nevoie de relaţii fără de care nu putem trăi foarte bine” (accentul îmi aparţine)2.

Atunci când îi întreb pe studenţi de ce beau, cei mai mulţi răspund că e distractiv. La suprafaţă, acesta este un răspuns acceptabil. Dar dincolo de distracţie, te-ai întrebat vreodată de ce bei cu adevărat? Poate e o scăpare temporară de stres, de nesiguranţa viitorului sau de presiunea din situaţiile sociale.

Atunci când ai relaţii sănătoase, nu ai nevoie să cauţi siguranţa în altceva, fie că e vorba de alcool, sex sau mâncare. Când ai relaţii bune, e mai puţin probabil că vei încerca să umpli acel gol cu altceva. Când ai relaţii sănătoase, sunt împlinite unele dintre cele mai adânci nevoi.

Dr. Cloud continuă: „Legătura este una dintre ideile principale şi fundamentale din viaţă şi din univers. Este o nevoie umană de bază. Dumnezeu ne-a creat cu o foame după relaţii – cu El şi cu ceilalţi oameni. La bază, noi suntem fiinţe relaţionale. Fără o relaţie strânsă şi solidă, sufletul uman se afundă în probleme psihologice şi emoţionale. Sufletul nu poate înflori în lipsa unor relaţii cu alţii”.3

Cum învăţăm să avem relaţii apropiate? Începe cu a fi sincer cu tine însuţi. Nu este oare posibil ca motivul pentru care bei sau mănânci prea mult sau prea puţin, pentru care faci sex în exces sau pentru care te chinui să fii perfect să fie că ai realmente nevoie de relaţii?

Dacă da, există nenumărate cărţi care vorbesc despre construirea unor relaţii sănătoase cu ceilalţi (inclusiv cele scrise de Dr. Cloud). Dar există o relaţie-cheie care oferă o bază reală pentru relaţii sănătoase cu ceilalţi. Dr. Cloud vorbeşte despre nevoia noastră de a fi într-o legătură semnificativă atât cu oamenii, cât şi cu Dumnezeu. Filozoful şi fizicianul francez Blaise Pascal afirmă că înăuntrul fiecărei persoane se află un gol sub forma lui Dumnezeu, care nu poate fi umplut de lucrurile create.

Putem avea noi o relaţie cu Dumnezeul care ne-a creat? Putem intra în legătură cu El? Nu mă refer la un Dumnezeu care-ţi dă o listă cu ce să faci şi ce să nu faci. Nici la un poliţist cosmic gata să te lovească la cea mai mică abatere. Mă refer la o relaţie cu Dumnezeu, care se bazează pe dragoste, adevăr, libertate şi pace interioară.

Începe o relaţie cu Dumnezeu

Dumnezeu te-a creat pentru a-L cunoaşte. În adâncul fiinţei tale ştii asta. Dar toţi avem un spirit răzvrătit, prin care-I spunem lui Dumnezeu: „Tu mergi pe calea Ta, eu merg pe a mea. Nu mă deranja decât atunci cnd am nevoie de Tine”. Unii dintre noi au spus asta. Alţii cred că dacă-L ignoră în totalitate pe Dumnezeu, nu vor mai avea probleme cu El. Alţii spun că vor să aibă o relaţie cu Dumnezeu, dar doresc să vină la El în felul lor – încercând să-şi dobândească meritul. Adevărul este că niciunul dintre noi nu poate dobândi sau merita o relaţie cu un Dumnezeu perfect.

Aşa cum a bea sau a mânca prea mult are consecinţe, tot aşa se întâmplă şi în cazul în care ne răzvrătim sau Îl ignorăm pe Dumnezeu. S-ar putea să nici nu observi consecinţele, dar în final ele te vor ajunge din urmă. Dumnezeu spune că urmarea este despărţirea veşnică de El. Eşti poate la facultate acum, bucurându-te şi pregătindu-te pentru viitor. E greu să gândeşti în termenii eternităţii… dar nu ştii niciodată. Prietenul meu Steve, un tânăr de 20 de ani, s-ar putea să nu mai fie în viaţă acum când citeşti aceste rânduri. E pe moarte, pentru că a contractat SIDA prin sânge infectat. El nu are de ales decât să se gândească acum la eternitate.

Dumnezeu a făcut ca noi să-L putem cunoaşte aici pe pământ şi pentru veşnicie. A făcut aceasta prin trimiterea lui Iisus pe pământ, pentru a Se pune în locul nostru şi a trăi o viaţă perfectă. Dar aceasta nu este totul. Noi am meritat să fim pedepsiţi pentru păcatele noastre, dar Iisus S-a sacrificat de bună voie pe cruce în locul nostru. Tot ce trebuie să facem pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu este să ne încredem în faptul că Iisus a plătit pentru mizeria din viaţa noastră, care ne despărţea de un Dumnezeu perfect. Poţi să accepţi acest lucru şi să crezi în El sau poţi alege să-L respingi. E decizia ta.

Când m-am rugat lui Dumnezeu, I-am spus că vreau să-L cunosc şi mi-am pus încrederea în moartea lui Iisus pentru mine. Am început să am o relaţie cu El. Eram acum în legătură cu Dumnezeul universului. Atunci când relaţia noastră este strânsă, viaţa mea este diferită. Nu trebuie să alerg, încercând să găsesc următorul lucru care să mă satisfacă – fie că e vorba de bani, de băutură sau de realizări extraordinare. Atunci când Îl îndepărtez, alerg încercând să găsesc acel lucru care lipseşte.

Nu ştiu cu ce te confrunţi tu. Nu ştiu cum se manifestă aceste simptome în viaţa ta. Poate bei prea mult, faci sex sau consumi droguri pentru a fi împlinit. Sau poate faci exerciţii fizice în exces. Sau te omori pentru a obţine numai note de 10 ca să te simţi bine. Toate acestea sunt substitute pentru nevoia noastră reală de a fi în legătură cu Dumnezeu şi cu alţi oameni. Toţi avem acel gol care poate fi umplut numai de o relaţie cu Dumnezeu.

Poate vrei să începi o relaţie cu Dumnezeu chiar acum. Tot ce trebuie să faci este să-I spui. El cunoaşte dorinţa inimii tale şi este mai interesat de acest lucru decât de cuvintele tale. Te poţi ruga cam aşa:

„Doamne, vreau să Te cunosc. Vreau să am o relaţie cu Tine. Am încercat să-mi umplu nevoia de Tine cu alte lucruri, dar nu m-au împlinit. Iartă-mă că nu am venit la Tine mai întâi. Îţi mulţumesc că mă iubeşti şi că doreşti să Te cunosc. Accept că ai făcut posibilă această relaţie prin moartea lui Iisus. Mă încred în Tine. Amin”.

Vei descoperi că o relaţie cu Dumnezeu este împlinitoare şi satisfăcătoare. Când eşti în legătură cu Dumnezeu, ai baza pe care să construieşti relaţii semnificative şi durabile cu alţi oameni. Potoleşte-ţi adevărata sete.

 Tocmai L-am chemat pe Iisus în viaţa mea (urmează câteva informaţii utile)…
 Poate vreau să-L chem pe Iisus în viaţa mea; vă rog, spuneţi-mi mai multe despre acest lucru…
 Am o întrebare…
Facebook

Note de subsol: (1) Dr. Henry Cloud şi Dr. John Townsend, Boundaries (Grand Rapids, MI: Zondervan, 1992), 220. (2) Dr. Henry Cloud, Changes that Heal (Grand Rapids, MI: Zondervan, 1992), 64. (3) Ibid., 47.


SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook