×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Existența lui Dumnezeu

Cine L-a creat pe Dumnezeu?

Cum se întâmplă că Dumnezeu există…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Dacă ceva ia ființă, probabil altceva a determinat existența sa. O carte are un autor. Muzica are un compozitor. O petrecere are un organizator! Toate lucrurile care au un început, sunt cauzate de ceva.

Spre exemplu, universul! În trecut oamenii de știință erau adepții teoriei universului staționar, adică Universul a existat dintotdeauna fără a avea un început. Noi dovezi cosmologice arată acum că a existat un ”Big Bang” - un moment precis în timp în care Universul a luat ființă. Universul nostru în toate dimensiunile lui - spațiu, timp, materie, energie are un început distinct și singular.

De vreme ce acesta nu a existat dintotdeauna, ci a luat ființă (a avut un început singular), probabil o altă entitate l-a cauzat sau l-a creat.1

Tot ce observăm în natură are un început. Totuși Dumnezeu este într-o categorie diferită și așa ar și trebui să fie. Dumnezeu este diferit de natură și omenire și tot ceea ce există, în sensul că El a existat dintotdeauna, independent de orice a creat. Dumnezeu nu este o creație dependentă, ci autonom și cu o existență de sine nedeterminată. Și exact așa Îl descrie Biblia pe Dumnezeu. De ce trebuie să fie Dumnezeu așa? Universul nostru nu ar putea fi explicat în nici într-un alt fel. Universul nu a existat dintotdeauna. Și nu ar fi putut fi creat de ceva care ar fi fost creat la rândul lui. De ce nu?

Nu este un argument coerent să susții că Universul a fost creat de Dumnezeu, dar Dumnezeu a fost creat de Dumnezeul la puterea a 2a, care la rândul Său a fost creat de Dumnezeul la puterea a 3a și așa mai departe. Așa cum Aristotel a argumentat incontestabil, trebuie să existe o realitate care cauzează dar este ea însăși necauzată (sau o ființă care pune în mișcare dar ea însăși nu se mișcă). De ce? Pentru că dacă ar exista o regresie infinită a cauzelor, atunci prin definiție, întregul proces nu ar putea să înceapă niciodată.2

Pentru mai multe dovezi despre existența lui Dumnezeu, citește Există Dumnezeu?

 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
 Am o întrebare…
Facebook

Note de subsol: (1) Kenneth Richard Samples; Connections 2007; Quarter 3; www.reasons.org (2) Ibid.


SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook