×
CAUTA
EveryStudent.ro
Întrebări și răspunsuri
 despre viată şi Dumnezeu
Q & A

Cum putem fi siguri că Iisus a trăit cu adevărat pe pământ?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Întrebare: „Există scrieri istorice, altele decât Biblia, care dovedesc că Iisus a trăit cu adevărat pe pământ?”

Răspunsul nostru:  Da. Cornelius Tacitus (55-120 d.Cr.) a fost considerat cel mai mare istoric al Romei antice. El a scris că Nero „i-a pedepsit pe creştini, care erau urâţi pentru enormităţile lor, prin torturile cele mai violente. Christus [Cristos], fondatorul acestui nume, a fost condamnat la moarte de către Pilat din Pont, procurator al Iudeii în timpul domniei împăratului Tiberiu. Dar această superstiţie vătămătoare, înăbuşită pentru o vreme, a izbucnit din nou, nu numai în Iudeea, unde şi-a avut originea, ci şi în Roma”1.

De asemenea, Flavius Josephus, un istoric evreu, (38-100+ d.Cr.), a scris în cartea sa Antichităţi iudaice că Iisus a fost un om înţelept, care a făcut fapte suprinzătoare, i-a învăţat pe mulţi şi Şi-a făcut ucenici dintre evrei şi greci. El a mai scris că Iisus era considerat a fi Mesia, că a fost acuzat de liderii evrei, că a fost condamnat la moarte prin crucificare de către Pilat şi că se crede că a înviat din morţi.2

Nu numai Josephus şi Tacitus vorbesc despre existenţa lui Iisus Cristos, ci şi alţi scriitori antici, cum ar fi Suetonius, Thallus, Pliniu cel Tânăr şi Lucian. Iar din Talmudul ebraic „aflăm că Iisus a fost conceput în afara căsătoriei, că Şi-a adunat ucenici, că a făcut afirmaţii blasfemiatoare cu privire la Sine şi că a făcut miracole, care nu Îi sunt atribuite lui Dumnezeu, ci sunt puse pe seama vrăjitoriei”3.

Astfel, istoricii au scris despre El atât în mod favorabil, cât şi în mod defavorabil. De asemenea, au existat multe scrieri istorice despre primii creştini.

Notă: Mulţi oameni simt o confirmare în inimă că Iisus a existat şi că există şi astăzi. Biblia spune că, prin Duhul Său, Dumnezeu mărturiseşte despre Cristos (Ioan 15:26) şi convinge lumea că El există (Ioan 16:8-11). Prin urmare, este posibil ca cineva să creadă că Iisus a existat şi fără să aibă acces la scrierile istorice antice sau la Biblie. Cineva poate auzi despre Iisus din alte surse, iar Dumnezeu îi poate confirma acest lucru prin Duhul Său.

 Cum să-L cunoști pe Dumnezeu…
 Am o întrebare…
Facebook

Note de subsol: (1) Annals XV, 44 citate în The New Evidence That Demands a Verdict de Josh McDowell. Pentru alte surse istorice vezi această carte. (2) Citat în Jesus Under Fire de Michael J. Wilkins şi J. P. Moreland, Zondervan Publishing. (3) Ibid.


SHARE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More


Facebook
Facebook